Ssentiële blogposts
met de zienswijze van Ssentia:

CEO’s zijn goedbedoelende, liegende en bedriegende primaten

Judith Gunneweg - Ssentia Ontwikkeling
  • CEO’s zijn goedbedoelende, liegende en bedriegende primaten

    CEO’s zijn goedbedoelende, liegende en bedriegende primaten

    “CEO’s zijn goedbedoelende, liegende en bedriegende primaten” las ik even geleden in het FD. Het betrof de resultaten van een onderzoek van Cees Kools. Hij werd op vrijdag 20 juni als hoogleraar Corporate Finance and Governance aan de Universiteit van Tilburg geïnstalleerd en deed onderzoek naar “werkelijke oorzaken van de crisis”. Hij heeft zestien Amerikaanse banken met elkaar vergeleken waarbij acht (banken) de kredietcrisis wel doorstonden en acht door het ijs zakten. Zijn conclusie is net zo intrigerend als de kop van het FD: je herkent de goede (of slechte) bankier aan het aantal echtscheidingen en zijn afkomst (1). Dat betekent in zijn beleving dat corporate governance een illusie is (2) en dat een hoger Ghandi - gehalte nodig is in de financiële sector (3) ( link naar de NRC recensie). Met ‘meer Ghandi’ bedoelt Cools dat de morele mens meer aan bod moet komen. Ik citeer want ik kon de oratie niet te pakken krijgen.
    Dit stuk verscheen ongeveer tegelijkertijd met de berichtgeving over het immorele gedrag van de NZa voorman Theo Langejan en (in de slipstream daarvan) topambtenaren van VWS. Langejan stapt weliswaar op maar blijft toch aan. De oranjekoorts rondom het WK voetbal is voor mij recht evenredig met het wangedrag van bestuurders in vrijwel alle (semi-) publieke sectoren. En dan is het niet eens nodig om te refereren aan de voorman van Greenpeace of de parlementaire enquête Woningcorporaties, die juist tijdens het WK plaats vindt. Timing.
    Ik proef synchronisiteit in Cools’ oratie en de benoeming van Auke de Bos als voorzitter van het Directoraat vaktechniek aan de RSM en de aanstelling van Margreet Boersma, vorig jaar benoemd tot lector duurzaam financieel management aan de Hanze Hogeschool in Groningen en de beoogde benoeming van Pieter Jongstra tot voorzitter van de NBA. Auke is en Pieter was managing partner bij EY. Auke wordt verantwoordelijk voor toezicht op het inhoudelijke stuk opleiding onder accountants. Ik ken hen beiden uit mijn EY tijd en ben erg gelukkig met deze ontwikkelingen. Hen kennende gaan zij zich, net zoals Cools en Boersma ook en misschien wel vooral bezig houden met de morele kant van de financiële dienstverlening. Hard nodig m.i.: aan de financiële crisis lag immers een morele crisis aan ten grondslag?




    Reacties

      Er zijn nog geen reacties gegeven op deze blogpost
    Laat een reactie achter