Ssentiële blogposts
met de zienswijze van Ssentia:

Het roze stipje daar achteraan....

Judith Gunneweg - Ssentia Ontwikkeling
 • Het roze stipje daar achteraan....

  Het roze stipje daar achteraan....

  Mijn zoon stuurde een linkje door van een filmpje waarin de NOS nieuwslezer verslag doet van de Volvo Ocean Race. Hij doet dit aan het eind van het nieuwsbulletin; zo vlak voor het weerbericht licht hij de ‘stand van zaken’ even toe. Vergelijk het met het naderend eind van een vergadering waar iedereen nog zijn/haar zegje mag doen onder het kopje “wvnttk”. Hij licht de googlemap beelden toe en vertelt dat het Brunel team aan kop ligt (schipper Bouwe Bekking, 1963). Dan gebeurt er iets: in een flits zie je zijn gezichtsuitdrukking veranderen; boeiend qua body-language maar daar gaat het nu even niet over. En terwijl hij de camera (dus ons) blijft aankijken voegt hij aan zijn vorige zin toe dat “het roze stipje daar, daar helemaal achteraan is de vrouwenboot… die hadden de kaart waarschijnlijk op zijn kop”. 
  Waarom is hij niet in staat om simpelweg bewondering uit te spreken voor de inspanning die alle teams leveren, en dus óók het SCA vrouwenteam (schipper Sam Davies, 1974)? Hoe bestaat het dat zijn vrouwelijke collega hem niet corrigeert? Zij probeert weliswaar het misplaatste commentaar te relativeren door de opmerking: “dat heb ik niet gehoord” maar waarom lachen we dit soort sexistische opmerkingen nog steeds weg?

  De Volvo Ocean race is een prachtig voorbeeld van sportiviteit waarvoor álle teams, en dus ook het vrouwenteam best meer media aandacht zou mogen krijgen. Of het vrouwenteam méér of evenveel aandacht zou moeten krijgen is een heel andere vraag. In mijn beleving is het simpele feit dat er een vrouwenteam meedoet een mooie illustratie van het feit dat vrouwen ook in deze tak van sport vrouwen tot de normaliteit gaan behoren. Gesponsord door  SCA een innovatieve onderneming die vrouwenissues wereldwijd op een maatschappelijk verantwoorde wijze gestalte geeft. Het SCA team doet het goed; zijn al twee keer eerste geworden tijdens de ‘In-Port’ Races. Succesvol stuurmanschap op het water is voor mij metafoor voor succesvol leiderschap aan land. Ik herinner me dat een van de EY Global partners die metafoor een keer gebruikte tijdens een presentatie aan een van zijn toenmalige cliënten. Waarom presteert een zeilteam als een topteam? Het veronderstelt 100% samenwerking, groot tactisch vermogen en bovenal inzicht, overzicht en doorzettingsvermogen op moeilijke momenten zoals tijdens een onbedoelde gijp met gevolgschade waar ook de dames mee te maken hadden (en dit verklaarde hun achterstand). Zie ook het filmpje op youtube.

  Goede (zee)zeilers kijken vooruit naar hun stip op de horizon maar houden ondertussen wind en tij in de gaten en wisselen op tijd zeilen en bemanning. Vitaliteit staat centraal; in hoofd, lijf en hart.

  In juni komt de Volvo Ocean Race éven in Den Haag. Het zou de media sieren als ze zich zouden verdiepen in enkele leiderschaps-correlaties tussen de VO-race en de race die de media meestal bezighoudt: de monomanie rondom het grote geld. Misschien eens kijken naar de manier waarop bijvoorbeeld SCA zijn geld uitgeeft? Leiderschap gaat niet exclusief over geld verdienen of investeren maar nog meer over de vraag waarom doen we wat we doen? De media spelen hier een invloedrijke rol in en daar past geen m/v neerbuigendheid!

  Reacties

  • author
   • Hans de Jong
   • apr 09, 2015 at 06:01

   Geweldig! Ik wil die gratis coachingssessie ook wel ook al heb ik de m/v issue hoog op de agenda.

  Laat een reactie achter