Ssentiële blogposts
met de zienswijze van Ssentia:

Tegen de stroom in boxer

Judith Gunneweg - Ssentia Ontwikkeling
  • Tegen de stroom in boxer

    Tegen de stroom in boxer

    Ik las de afgelopen week in het Dagblad van het Noorden over twee ondernemingen in Groningen die boxershorts maken. Van Hulley gebruikt het versleten overhemd van de klant en produceert de boxer door inzet van allochtone dames die daarmee werkervaring opdoen en zo kunnen integreren in de Groningse samenleving via het behalen van diploma’s en een vervolgbaan. Kortom VanHulley is een Social Enterprise pur sang en geld verdienen is van secundair belang. Pockies is een recent initiatief van drie studenten aan de RuG die zich afvroegen waarom een boxer geen zakken heeft. Met dit idee willen ze flink geld verdienen. Dat blijkt uit de marketing en de wijze van productie. De pockie biedt de klant de ‘ultieme vrijheid’ voor € 12,50’. Pockies worden niet in Nederland geproduceerd. Integendeel; de stof wordt in Nederland ingekocht en vervolgens naar Tunesië gevlogen (en weer terug). Pakistan is waarschijnlijk politiek of loon-technisch inmiddels minder interessant. Eenmaal terug in Nederland worden de broekjes door medewerkers van de Sociale Werkplaats ingepakt en verstuurd naar de klant. Mijn indruk is dat deze keuze is ingegeven door kostenbesparing en niet op grond van maatschappelijke betrokkenheid. De inzet van SW medewerkers biedt immers in potentie een keur aan loon – en fiscale voordeeltjes en subsidies. Zouden de pockies zich realiseren hoeveel CO2 uitstoot zo’n broekje veroorzaakt? Zouden ze tijdens hun studie al kennis hebben gemaakt met concepten als upscaling, cradle to cradle of circulaire economie? Want gebrek aan inzicht is niet verwijtbaar. Gebrek aan tijdgeest wel.

    Ik ben treurig gestemd dat deze ondernemende studenten de indruk wekken dat ze voor een traditioneel, en inmiddels achterhaald business model kiezen. De gedachte aan hun doelgroep zakkenvullers ligt als bijna vanzelfsprekend op de loer. Ik ben onder de indruk van hun PR maar tegelijkertijd teleurgesteld door invloedrijke organisaties zoals de ANWB en het Diabetesfonds die hun modus operandi niet ter discussie lijken te stellen. Twee onderneming die hetzelfde product in de markt zetten. De ene (Van Hulley) vanuit maatschapplijke betrokkenheid en duurzaamheid. De ander (Pockies) vanuit winstoogmerk en zelfverrijking. Voor mij is zonneklaar welke onderneming de tegen stroom inboxert is en wie de tijdgeest mee heeft. Ik wens de klant het inzicht om tot de betere keuze te komen.



    Reacties

    • author
      • Stefan
      • sep 05, 2015 at 10:34

      Wow, dit is een ongeorienteerd oordeel. Wat denk jij dat er gebeurt als je aan een lokale producent vraagt of ze duizend boxers voor je willen produceren?

    • author
      • Rene
      • sep 07, 2015 at 09:58

      Ik las toevallig uw stukje in het Dagblad van het Noorden waarin u aangeeft twee boxershortproducten te hebben geanalyseerd vanuit uw expertise. Wij hebben met ons bedrijf de insteek om zo maatschappelijk verantwoord mogelijk te ondernemen en hebben eerder de door u verguisde boxers besteld als promotiemateriaal. Hierbij hadden wij nadrukkelijk navraag gedaan onder welke arbeidsomstandigheden deze werden geproduceerd en hoe het gehele productieproces eruit ziet. Wij begrepen van één van de eigenaren dat de productie in bulk plaatsvindt en dat er bij transport gebruik wordt gemaakt van beschikbare overcapaciteit (minimale CO2 belasting). Mijn gevoel zegt echter dat bij VanHulley door de stuksproductie en brede vorm van inzameling (veel kilometers per onderbroek), de CO2 belasting per boxer wel eens groter kan zijn.
      Ik vind trouwens uw houding ten opzichte van de medewerkers van de sociale werkplaats opmerkelijk. Mijn gevoel zegt dat in deze omgeving er goede monitoring op de arbeidsomstandigheden plaatsvindt terwijl ik deze niet ken bij VanHulley.
      Graag zou ik dan ook uw onderzoek ontvangen waaruit blijkt dat u inderdaad de gehele productieketen heeft geanalyseerd per bedrijf. Bij een vervolgbestelling zullen wij dan uiteraard overstappen
      Ik ga straks in ieder geval contact opnemen met Pockies omdat ik naar aanleiding van uw bevindingen ook van hen wil horen of deze juist zijn.

    • author
      • Rene
      • sep 07, 2015 at 10:28

      In aanvulling op mjin vorige reactie.
      Ik heb zojuist contact opgenomen met de boxershortproducent en zij vertelden mij dat er nooit contact is geweest met Ssentia. Zij wezen mij op een aantal zaken in uw artikel die aantoonbaar onjuist zijn en uw verhaal is dus niet gebaseerd op waarheidsvinding of een wetenschappelijk onderzoek. Dit vind ik een kwalijke zaak.
      Ik geloof dan ook dat ik met een Pockie een absoluut verantwoorder product koop dan wanneer ik een Bjorn Borg, Hilfiger, H&M, of Hema boxer koop. Waarom richt u zich met uw kritiek niet op deze grote merken?

    • author
      • Judith Gunneweg
      • sep 08, 2015 at 10:26

      Beste René,
      Hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie op mijn stukje in het DVHN.
      Alhoewel ik in mijn stukje geenszins heb aangegeven dat ik de twee boxershorts in kwestie heb geanalyseerd, heb ik wel degelijk de bedoeling gehad om hierover enkele observaties te delen vanuit een MVO perspectief. En ja, het is mijn stellige indruk dat de wijze waarop VanHully haar boxershorts produceert, MVO vriendelijker en doordachter is dan de manier waarop de Pockies worden geproduceert.
      Jammer dat u vanuit uw perspectief deze kwestie anders bekijkt maar vanzelfsprekend heb ik daar respect voor.
      Misschien mag ik een andere vergelijking maken die u minder persoonlijk raakt (u heeft inmiddels een bestelling geplaats bij Pockies)?
      Ik vind het "normaler" en duurzamer om te koken met de seizoenen in plaats van mee te doen aan de gewoonte om groenten en fruit te willen eten buiten het seizoen.
      Aardbeien met Moederdag. Asperges met Kerst. Peultjes in oktober. Rabarber in december. Snijbonen in april.
      Natuurlijk, het is in deze tijd allemaal mogelijk maar ik ervaar het inmiddels als een onwenselijke illustratie van de oude economie.
      Met mijn stukje(s) hoop ik mijn lezers aan het denken te zetten om zo bij te dragen aan een inclusieve, circulaire economie.
      Ik krijg de indruk dat dat bij u is gelukt, waarvoor oprechte dank.

    Laat een reactie achter