Ssentiële blogposts
met de zienswijze van Ssentia:

Leiderschap te water

Judith Gunneweg - Ssentia Ontwikkeling
  • Leiderschap te water

    Leiderschap te water

    Ik las het bericht dat de “Pieter Schelte” omstreeks 10 januari 2015 de Rotterdamse haven binnenvaart. Dit is het grootste containerschip ter wereld; het werd door Edward Heerema 25 jaar geleden bedacht, gefinancierd en nu tot realisatie gebracht.
    Met een lengte van 382 m en een breedte van 117 m zal dit miljarden schip het grootste ter wereld worden. Met deze afmetingen is het even groot als twee supertankers en in oppervlakte gelijk aan acht voetbalvelden. Al in 1987 werd het concept voor de supercatamaran gepresenteerd. Het plan was toen om twee supertankers (VLCC's) aan elkaar te koppelen en het nieuwe vaartuig te gaan inzetten voor ontmanteling van grote platformen offshore. Een onvoorstelbaar project dat menigeen tot verbazing én verbijstering bracht.
    Illustratief voor Edward Heerema overigens; ik heb vier jaar met en voor hem mogen werken en zijn levenskroniek leest als een spannend jongensboek waarin hij tegelijkertijd en op authentieke wijze diverse rollen speelt: Bromsnor, Swiebertje en Malle Pietje. De berichten over de oplichterspraktijken van zijn Maltese zakenpartner Sultana verbazen dan ook geenszins maar ach, what’s in a name?
    De realisatie van de Pieter Schelte is voor mij een illustratie van een hedendaagse staaltje maatschappelijk verantwoord ondernemen en dus visie. Vanzelfsprekend wordt er veel geschreven over eigentijdse leiders die aan MVO doen. Feike Sybesma (CEO DSM) en Teun Verheij (CEO Albron) worden altijd al genoemd dus ik noem voor de verandering nu eens een paar anderen zoals Chris Oomen, directeur DSW zorgverzekeraar en Edward Heerema die een supercatamaran heeft gebouwd om olie- en gasplatformen te verwijderen op de Noordzee. En in de toekomst ongetwijfeld daarbuiten.
    Wat 25 jaar geleden fictie leek wordt nu feit. Eigentijdse scharrelaar met een visie. Duurzaam, visionair én voorlopig financieel onverantwoord. Voldoet zijn leiderschapsstijl aan de kenmerken van een maatschappelijk verantwoord ondernemer zoals kernachtig samengevat door Marga Hoek? Ze noemt een aantal kerncompetenties die al dan niet van toepassing zijn op Edward. Hij anticipeert op veranderende omstandigheden en daagt zijn stakeholders uit; niet alleen zichzelf maar ook de omgeving waarbinnen hij constant de grenzen (van wet en wil) opzoekt en kietelt. Hij interpreteert de feiten ook al neemt de fictie soms een loopje met hem.
    Besluitvaardig en sturend is hij zéker; vanuit zijn eigen realiteit die geenszins altijd overeenkomt met de realiteit van anderen. De hamvraag voor mij is nu even: wat wordt het volgende project? Pieter Schelte was vader en kind tegelijk. Heeft Edward ervan geleerd en hoe zal zich dat vertalen? Ik denk dat hij zich bij het eten van sultanas nog wel eens zal verslikken. Edward Heerema is voor velen zowel berucht als beroemd en daarom is hij een interessanter rolmodel voor 21e eeuw leiderschap dan Herman Wijffels of Paul Polman (CEO Unilever). Ondanks of dankzij Marga is en blijft ook nu het adagium: wie ‘anders’ is dan ‘anders’ oogst bewondering en afgunst.



    Reacties

    • author
      • Ben Kooiman
      • jan 08, 2015 at 05:16

      Leuke invalshoek op deze technologische goochelaar. Super project en ondanks vele tegenslagen volbracht. Je hebt hem vanuit zijn leiderschapsstijl goed gekenmerkt.

    Laat een reactie achter