Ssentiële blogposts
met de zienswijze van Ssentia:

Dilemma's

Judith Gunneweg - Ssentia Ontwikkeling
 • Dilemma's

  Dilemma's

  Vorige week maakte ik me druk over de assistente van de huisarts van mijn moeder. Ondertussen zakt de beurs in en lees ik vanochtend in de krant dat de Conservatieven de verkiezingen in de UK weer hebben gewonnen. Tegelijkertijd wordt overal iedereen dikker en stijgen de BMI’s de pan uit terwijl een dierbare geliefde alleen maar kilo’s kwijt raakt terwijl het eigenlijk beter zou zijn als dat niet het geval was.
  Ook KPN irriteerde me. Ik vroeg me af waarom ze nog steeds winkels hebben als de mensen in die winkels werken echt geen sjoege hebben van het begrip ‘klant’ noch snappen dat een klant echt liever de zaken telefonisch afhandelt. Nee, de filiaalhouder uit Paddepoel begreep echt best dat mijn moeder van 92, die in Den Bosch woont niet naar de winkel kon komen maar dan kon ze dus óók geen 2e digitenne kastje krijgen. Zelfs als we dubbel zouden betalen, dan nóg kon het niet. En dat zijn collega iets anders had verteld, nou ja, héél vervelend. Een stuk chagrijn die zich achter onbegrijpelijke regels verschuilde en beweerde dat er écht geen baas boven hem staat. Ik ben nog steeds niet blond ook al heeft het mooie weer effect op mijn piekhaar.
  Een vriendin met een burn-out thuis en ik mag zo maar door de poort bij RDW in Lelystad. Kortom een week van vallen en opstaan waarbij het ‘vallen’ met meer pijn gepaard ging dan het ‘opstaan’ vreugde bood. Een week vol kleine en grote dilemma’s over geld geven aan Nepal of nog een keer extra naar Den Bosch rijden vanuit Groningen. Tijd en middelen staan mij volop ter beschikking; geld is een andere kwestie als startende ondernemer maar ik heb besloten om me daar niet meer druk om te maken. Ik verwonder me des te meer over het feit dat zij die wel geld hebben, er vaak zo bijzonder weinig idealistisch mee doen.

  Ik sprak een jonge, intelligente en ambitieuze vrouw van 28 die naast haar full time baan meewerkt aan een vrijwilligers project (Honestly). Een initiatief in Amsterdam dat mensen wil stimuleren om producten tegen een eerlijke – honest – prijs te kopen om daarmee oneerlijke handel te verminderen. Haar project richt zich op de verkoop van 3000 Humble Brush tandenborstels vóór medio juni. Dit type borstel is volledig duurzaam en wordt eerlijk geproduceerd. Bij het kopen van één tandenborstel gaat een tweede naar het goede doel (“buy one, give one”).

  De doelen van Humble Brush ( "Tandläkare utan gränser" en "A Child's Smile" ) zetten zich in voor een samenleving waar tijd, geld en middelen meer in balans wordt gebracht. Thomas Piketty rekende in november 2014 in de Tweede Kamer voor dat zolang R (rendement op vermogen) groter is dan G (groei van de economie) de rijken alleen maar rijker worden en de bovenste 1% van de maatschappij steeds meer macht naar zich toe trekt en zal blijven trekken (https://youtu.be/HL-YUTFqtuI). De “Humble Brush” gedachte probeert hier verandering in teweeg te brengen. Deze gedachte pleit ervoor om shared value te creëren vanuit (onze) overvloed voor hen die veel meer tijd dan (geld) en middelen bezitten. Ik pleit ervoor dat elke tandartspraktijk in Nederland aanstaande maandag 40 Humble Brushes bestelt. Als ze het niet voor het goede doel willen doen, best; dan maar vanuit gaatjes-preventie voor de kleintjes die op schoot van papa of mama voor het eerst in de stoel plaatsvinden. De kosten voor 40 Humble Brushes zijn € 100 en dat is inkoop prijs. Voor de snelle beslissers misschien zelfs minder. Met ca. 5000 tandartspraktijken in Nederland gaat dit gebaar van de sector voor het project van mijn wereldverbeteraar een verschil van betekenis maken. Tandartsen weten als geen ander hoe ze met marges kunnen spelen dus aan de kosten kan het niet liggen. Misschien handig om te weten dat deze bescheiden borstelaar en super leuk, lief en aaibaar uitzien. Ik weet zéker dat ze het bij de kleintjes goed gaan doen en binnen ‘no-time’ wordt het een hebbeding. Verbeter de wereld en begin maar eindig niet bij jezelf; zo’n voornemen is net zoiets als tandenpoetsen; gedachteloos vlekjes wegwerken voor een beter aanzicht op langer termijn.  Reacties

   Er zijn nog geen reacties gegeven op deze blogpost
  Laat een reactie achter